Freek

freek_droo-huusBij binnenkomst in het appartement van Freek is een ding duidelijk: hier woont een man. Stoere meubels en weinig tierelantijntjes. Alles ziet er spik en span uit. Ik vraag aan Freek wanneer hij tijd heeft voor het schoonmaken en opruimen, want hij werkt vijf dagen in de week en is iedere zaterdag bij zijn ouders om mee te helpen op de boerderij. “In het begin maakte ik samen met mijn moeder de boel op zaterdag schoon. Nu doe ik het alleen met iemand van de zorg. Wassen lukt me ook prima, met wat hulp van mijn moeder. Ik werk één middag niet en dan ‘werk’ ik dus in mijn appartement.” Ik ben benieuwd of Freek ook nog uitrust met zo’n drukke agenda. “Ja hoor, ik heb een lekkere loungebank uitgezocht en ’s avonds lig ik daarop lekker naar muziek te luisteren of tv te kijken. Ik kijk graag naar Goede Tijden of een film.

Doordat Freek met zijn twee broers en een zus is opgegroeid op een boerderij, is de liefde voor de koeien en het boerenleven nooit meer weggegaan. Niet voor niets werkt hij bij de kinderboerderij in het Horsterpark en bij zorgboerderij De Ooijse Brug. Een dag in de week rijdt hij mee om het voer van een diervoeder speciaalzaak bij verschillende bedrijven te bezorgen. Je zou denken dat Freek op zondag lekker rustig aan doet, maar dat is niet zo. “Iedere zondag ga ik mee met het 3e voetbalelftal van Sportclub Groessen. Uit en thuis, alle wedstrijden ben ik er bij als verzorger.” Toen Freek nog in Groessen woonde, reed hij altijd mee met de buurjongen naar het sportveld. “Mijn oude buurjongen komt mij nu altijd hier ophalen, echt super zo’n vriend.”

Hoe is het gegaan? De verhuizing en op jezelf gaan wonen? Had je verwacht dat het zo zou zijn? “Mijn verwachting over het wonen hier is uitgekomen. In het begin moest ik wel even wennen, maar het gaat heel goed. We hebben hier een leuke leiding. Ze verwennen ons wel een beetje.” ’s Morgens en ’s avonds eet Freek gezellig mee in de huiskamer. Boodschappen haalt hij met iemand van de leiding en als het nodig is helpt hij graag mee in de tuin. “Dat vond ik toch wel leukste tot nu. Meehelpen met het aanleggen van de tuin.” Freek vertelt dat hij de mensen van Berns kent en ze zouden met twee man komen. De verrassing was dan ook enorm toen er wel acht medewerkers vrijwillig mee kwamen helpen.

Ondanks het vele werken gaat Freek iedere vrijdag naar de sportschool. “Samen met Hans en Miriam gaan we fitnessen. Iemand van de leiding brengt ons dan met de auto die we hebben gekregen.” De grootste hobby van Freek is toch wel het helpen op de boerderij. “Met de tractor over het erf rijden en kijken naar de koeien. Je kan zien of ze het naar hun zin hebben, mooie beesten.” In het appartement hangen twee schilderijen met koeien. Een is van de oude buren, deze heeft Freek gekregen toen hij op zichzelf ging wonen.

Zodra Freek thuis het erf op komt, is de hond helemaal blij en enthousiast dat hij er is. De broers en zus van Freek wonen allemaal in de buurt. Hij gaat er soms op visite. Freek vertelt trots dat hij al twee neefjes en een nichtje heeft en dat er volgend jaar nog een bij komt. “Ik ben hun suikeroom en dat vind ik leuk.”

“Waarom het zo leuk is om hier te wonen? Ik heb een plek voor mezelf en een goede klik met iedereen.” De moeder van Freek knikt duidelijk ja. “Wij zien dat Freek hier op zijn plek is en goed woont en dat is wat we allemaal graag wilden.”

Ik vraag aan Freek of hij iets zou veranderen in het Droohuus als hij een dag de baas zou zijn. Freek grinnikt: “Ik zou ervoor zorgen dat hier nog meer mooie, leuke vrouwen komen werken. Nee hoor, ik zou veel knutsel- en spelletjesmiddagen organiseren”.