Dennis

dennis_droo-huusOp de 1ste verdieping ben ik op bezoek bij Dennis. Hij heeft zijn appartement mooi ingericht met vooral rustige kleuren. “Ik heb alles samen met mijn ouders uitgezocht. Ik heb het licht en rustig gehouden, daar hou ik van.” De spullen van thuis zijn stap voor stap meeverhuisd en aan de muur hangen verschillende schilderijen die Dennis zelf heeft gemaakt. Alle bewoners hebben zich samen voorbereid op het zelfstandig wonen. Dennis vertelt dat ze samen hebben getraind en op vakantie zijn geweest. De overgang naar het wonen hier, viel dus wel mee. “Ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik word net zo verwend als vroeger thuis!”

Dennis heeft een drukke agenda. Op maandag is hij vrij van zijn werk en na het zwemmen, helpt hij met het koken. Op woensdag gaat hij paardrijden, maar niet voor hij zijn keuze voor het eten door heeft gegeven. “Iedereen mag op woensdag één keer kiezen wat wordt gegeten. Hierna worden de boodschappen besteld.” Verder werkt Dennis nog bij de Thushoeve, bij zorgboerderij De Ooise Brug en een dag bij de Inpakcentrale. “Ik heb eigenlijk geen tijd om schoon te maken. Nu ben ik dus op maandag vrij en dan maak ik samen met Merel het huis schoon. Vaak ga ik na het zwemmen ook nog even koffiedrinken bij mijn ouders. Marja en Celine gaan dan gewoon mee.” In het weekend is Dennis ook vaak thuis te vinden voor een kopje koffie. “Onze hond Tosca is altijd heel blij wanneer ik er ben.”

Samen met de anderen heeft Dennis ook meegeholpen met het aanleggen van de tuin van het Droohuus. Nu helpt hij deze bij te houden en werkt hij ook mee in de moestuin. Veel klussen in en om het Droohuus, zoals de schutting met poorten en het plaatsen van het tuinhuis zijn gedaan door de vader van Dennis. “Ik help dan ook mee, samen klussen vind ik leuk. Mijn vader is heel handig en dat weten ze hier. Vaak wordt al bedacht dat we samen mooi een klus kunnen doen. Dan moet het alleen nog wel even vragen aan mijn vader worden gevraagd.”

Ik ben wel benieuwd wie de was doet en de boodschappen haalt. Dennis is heel duidelijk: “mijn boodschappen haal ik samen met mijn ouders en de was, die gaat naar de centrale en verder niets.” Het is me even onduidelijk wat hiermee wordt bedoeld, maar de toelichting is helder. Dennis brengt de vieze was naar de centrale wasmachine van het Droohuus. Verder hoeft hij niets te doen, want de was wordt schoon en gevouwen weer in zijn kast gelegd. Zelfs als rijst wordt gekookt, dat Dennis niet lekker vindt, krijgt hij vaak iets anders. Inderdaad verwennerij. Gelukkig vindt Dennis niet alleen hierom de mensen van de zorg erg lief.

Dennis vindt het gezellig in het Droohuus. Hij gaat regelmatig een keer bij Edwin op bezoek en hij vindt het super als Marja in de huiskamer koffie voor hem haalt. Andersom doet hij dat ook. Graag zou hij nog eens met alle bewoners op vakantie gaan, net als voor ze in het Droohuus zijn gaan wonen.

Dennis is er meestal wel bij als in het Droohuus iets leuks wordt georganiseerd. Met Sinterklaas en 2de kerstdag zijn bijvoorbeeld alle bewoners er en dat is altijd erg gezellig. “Ik ben graag op mezelf, beetje naar de radio luisteren of naar de tv kijken, maar ik doe ook graag mee met spelletjes enzo. De zorg is heel lief en ik voel me hier echt thuis.” Ik vraag aan Dennis of hij iets zou willen veranderen als hij een dagje de baas zou zijn. “Ik zou niet weten wat!” is zijn reactie. “Laat het maar lekker zo, dat is goed!”