Marja

marja_droo-huusHet appartement van Marja is op de begane grond. Marja is hier blij om, want nu hoeft ze niet iedere keer met de rolstoel in de lift. Het ziet er binnen mooi uit; knalrode stoelen aan de eettafel, aan de muur hangen vier mooie schilderijen die Marja zelf heeft geschilderd en er staat een heerlijke stoel om ’s avonds in te relaxen. “Met papa en mama samen heb ik alles uitgezocht. Daar zijn we heel druk mee geweest en ik was blij toen we klaar waren.” Alle grote dingen zijn nieuw, de rest van de spulletjes heeft ze van thuis meegenomen. “Nog niet alles staat hier, iedere keer neem ik weer wat spulletjes mee, maar ik denk niet dat alles in de kast past.” Ik ben benieuwd wat ze het mooiste of het leukste vindt in haar appartement. Marja moet er even over nadenken. “Ik denk toch de vloer. Deze is heel mooi geworden en iedereen heeft er aan meegeholpen, dat vind ik erg fijn.”

Marja’s agenda is goed gevuld met leuke dingen. Op maandag is ze vrij en gaat ze met Dennis zwemmen. “Vaak drinken we nog een kopje koffie bij de ouders van Dennis.” Daarna kookt ze in haar eigen appartement en heeft ze ’s avonds schilderles met en bij Dennis. Op de Wieken, waar Marja twee dagen werkt, schildert ze ook en daarnaast helpt ze mee in de winkel. Voorheen werkte Marja drie dagen op de Wieken, maar nu is ze deze dag op het Droohuus. “Ik help dan mee alles schoonmaken . Ook mijn eigen appartement. Ik help mee koken en zet vast alles klaar voor de koffie en de thee en soms ga ik mee boodschappen halen.”
Marja werkt ook een dag bij de Thushoeve en als ik vraag of ze nog tijd over heeft voor andere hobby’s, begint Marja te lachen en somt nog een heel rijtje op. “Paardrijden samen met Hans en Dennis, yoga, spelletjes spelen, televisie kijken en eerder ook nog rolstoeldansen.”

Ik vraag Marja of ze het leuk vindt om op zichzelf te wonen en of ze gedacht had dat het zo zou zijn. “Ik woon nu apart, op mezelf. Het is wel wennen aan de mensen en aan de nieuwe regels. Soms is het een beetje druk en gebeurt alles tegelijk. Dat vind ik moeilijk, maar nu ken ik de zorg en de rest beter en weet ik wat ik moet zeggen of doen om rustiger te worden.” Marja vertelt verder dat met elkaar en de zorg ook regels zijn afgesproken en dat ze af en toe overleggen of de regels nog goed zijn of moeten worden aangepast. Marja vindt de mensen van de zorg heel lief; “ze zorgen heel goed voor ons, maar soms moeten ze wat beter luisteren. Ik kom niet altijd goed uit mijn woorden en dan vullen ze in wat ik bedoel, maar dit klopt niet altijd.”

Marja vindt het gezellig in het Droohuus. Ze vindt het leuk om met elkaar koffie te drinken en spelletjes te spelen. Na het eten mag je zelf weten of je in de huiskamer blijft of naar je appartement gaat. “Ik vind het gezellig om nog even te blijven zitten en wat te drinken, tenminste, als het niet te druk is.” Marja vertelt dat ze het gezellig vindt met de anderen. Dat ze soms niets hoeft te zeggen, maar dat de anderen dan zien dat ze bijvoorbeeld moeilijk loopt. De koffie wordt dan voor haar gehaald en ze vragen of het goed gaat. “Dat is ook samen wonen. Zorgen voor elkaar.”

Ik ben benieuwd wie de was doet en de boodschappen en of er lekker wordt gekookt. “Nou, de boodschappen doe ik samen met papa en mama of de zorg. Net hoe het uitkomt. Mama doet de was, behalve alles van het bed. Dat doe ik hier zelf met de zorg. ’s Avonds leggen we vast de kleren klaar voor de volgende dag. Ze kunnen hier goed koken. Ik mag niet alles eten, maar dan mag ik wel zelf kiezen wat ik dan wil.”

Marja is wat later in het Droo-huus komen wonen dan de rest. “Ik heb het eerst rustig opgebouwd want het ging te snel.” Nu woont ze er met plezier. Ik ben benieuwd wat ze zou doen als ze een dag de baas van het Droo-huus zou zijn. “Ik zou met iedereen lekker op pad gaan, winkelen of zo en dan zelf weten hoe laat we naar bed gaan.”