Edwin

edwin_droo-huusHet is een gezellige drukte in Edwin zijn appartement. Naast zijn vader en moeder zijn ook Tjerkje en haar man André aanwezig. Tjerkje begeleidt Edwin twee middagen in de week, daarnaast is zij ook zijn jobcoach. Vanmiddag is toevallig een middag dat Tjerkje er is en Edwin wil graag dat zij blijft. Edwin heeft moeite met praten. Voor degenen die hem goed kennen is het heel duidelijk wat hij bedoelt met ja of nee. Edwin zijn vader vertelt dat je soms een vraag nog een keer moet stellen of duidelijk moet uitleggen om zeker te zijn van het antwoord dat Edwin geeft.

Een grote hobby van Edwin is schilderen. Hij krijgt nog schilderles, maar maakt nu al prachtige schilderijen. In het appartement en overal in het Droo-huus hangen schilderijen van Edwin. Hij krijgt ook veel opdrachten binnen. Als ik naar Edwin kijk zie ik hem lachen en hij schuift met duim over zijn wijsvinger. Ze moeten er wel voor betalen, gebaart hij lachend.

Het appartement is mooi ingericht. Edwin zijn moeder vertelt dat ze wel zijn mee geweest met Edwin, maar dat hij alles zelf heeft uitgezocht. “Je kan aandragen wat je wil, maar als Edwin zijn keus heeft gemaakt, verandert dit niet meer en is het goed.” Edwin vindt vooral de kast erg mooi en de verrassende salontafel. Deze kan je draaien en zo ontstaat een tweede tafeltje erbij. Handig voor als er veel visite is.

Edwin wilde eigenlijk liever bovenin wonen. Hij kreeg echter het advies om beneden te gaan wonen. Hij is er nu erg blij mee dat bij op de begane grond woont. Hij kan zo even de tuin inlopen of naar de Huiskamer gaan en hij woont ook nog eens tussen twee dames. Edwin is heel blij met zijn appartement. Dat hij hier met veel plezier woont is wel duidelijk. Hij heeft een grote glimlach op zijn gezicht en steekt zijn duim omhoog. Het is zijn huis. Bij zijn ouders gaat hij koffie drinken en hier komt hij thuis. Het wennen hier viel erg mee. Voor Edwin zijn moeder was het ook geen grote omschakeling. Bij Edwin zijn vader duurde het wat langer, maar toen hij zag hoe goed het ging met Edwin, was het voor hem ook goed.

Het duurde een tijd voor het Droo-huus er stond. Het voordeel hiervan is dat iedereen zich goed kon voorbereiden op het op zichzelf wonen. Ook heeft de groep de tijd gehad om elkaar te leren kennen. Het is nu een grote familie. Op de eerste dag in het Droo-huus zijn alle bewoners thuis opgehaald met een grote witte limousine. Toen de vipwagen voor kwam rijden, heeft Edwin de sleutels van het ouderlijk huis aan zijn vader gegeven en is in de wagen gestapt op weg naar zijn eigen huis.

Edwin fietst iedere dag naar zijn werk, ook als het regent. Hij werkt halve dagen bij Raben Houtbewerking waar Guus ook werkt. Samen met Guus krijgt hij mondharmonicales. Naast het schilderen houdt Edwin ook van muziek met een grote voorkeur voor operettes. Hij kijkt graag televisie, tekenfilms, woonprogramma’s; van alles eigenlijk. Edwin heeft een hekel aan vieze handen. Hij laat mij direct zijn twee linker handen zien. Hij laat het werken in de (moes)tuin graag aan de anderen over. Bij de aanleg van de tuin is Edwin wel in de buurt gebleven om te kijken of het mooi zou worden. Hij is tevreden en ook blij dat hij niet hoefde te helpen.

Het appartement van Edwin ziet er netjes uit. Edwin houdt van een opgeruimd en schoon huis. Samen met de zorg doet hij de was en maakt hij alles schoon. Hij houdt niet van stoffen, wel van stofzuigen. De afwas wordt direct gedaan. Het is altijd netjes schoon in huis ondanks de aanwezigheid van Pietje de parkiet.

Edwin eet gezellig samen met de anderen in de Huiskamer. Er wordt lekker gekookt. Edwin helpt mee de tafel te dekken en als hij ziet dat anderen hulp nodig hebben, helpt hij snel. Dit is typisch Edwin. Hij is sociaal en helpt graag anderen. Zo snijdt hij voor Hans het vlees en als er iets gesjouwd moet worden heeft Edwin het al gedaan.

Het Droo-huus doet Edwin goed. Hij zegt nu meer woorden dan hiervoor. Als zijn ouders op vakantie zijn, belt hij hen iedere dag. Als hij hen iets niet duidelijk kan maken, regelt hij dat de zorg het vertelt zodat zijn ouders op de hoogte zijn van alles wat er gebeurt. Edwin heeft het hier zo naar zijn zin dat hij niet meer mee wil op vakantie met zijn ouders. Het gaat ook goed met de zorg ondanks dat ze elkaar nog beter kunnen leren kennen. Zeker omdat Edwin niet goed kan praten is het belangrijk dat ze wel snappen wat hij bedoelt.

Ik vraag aan Edwin wat hij zou doen of veranderen als hij één dag de baas zou zijn van het Droo-huus. Edwin blijft even stil en kijkt naar zijn moeder. Zij stelt allerlei dingen voor die Edwin zou kunnen doen, maar uiteindelijk geeft hij toch zelf het antwoord: “Meer Tjerkje.” Hij ziet graag dat Tjerkje nog een keer vaker bij hem langs komt en André mag dan ook mee. Verder mag alles hetzelfde blijven.